Tökmag feldolgozó élelmiszeripari üzem

Előadunk a PREGA-n! Tök jó műszaki megoldások – tökmag feldolgozó élelmiszeripari üzem a kivitelező és a termelő szemével

PREGA konferencia 2024 febr 6-8 között

Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort****

Program: 2024.02.08-án

Az élelmiszeripar digitalizációja

A szekció előadásaiból kiderül, hogy az élelmiszeripari vállalkozás versenyképességének mi köze van az adatgazdálkodáshoz, az élelmiszertermelés tervezhetőségéhez és a fenntarthatósághoz.

(Szekcióvezető: Dr. Friedrich László, egyetemi tanár, intézetigazgató, MATE)

A nyitó előadást követően a CHH Műszaki KFT mutat be egy „Best practise”-t (jó példát) a precíziós gazdálkodásra egy élelmiszerüzemben.

Előadás címe: Tök jó műszaki megoldások – tökmag feldolgozó élelmiszeripari üzem a kivitelező és a termelő szemével – előadók:Horváth Ármin, értékesítési vezető, CHH Műszaki KFT és Bésán János, ügyvezető igazgató Peiba Kft.

A hagyományos tökmagfeldolgozás történelmi múltra tekint vissza, ahol a különböző végtermékek az automatizált technológiai gyártásfolyamatok előtt kézműves eljárásokkal, az egyes régiókra jellemző sajátos jegyekkel készültek. A hagyományos receptek megőrzése, és a gyártási folyamatok versenyképességének fokozása érdekében ötvözésre került az érzékszervi minősítéses minőség-ellenőrzés, valamint az automatizált gyártástechnológia.

A PEIBA Kft. saját fejlesztésű receptje szerint gyártja tökmagolaját, melyet a 2012 óta működő nemesvámosi sajtoló üzemében présel. Az olajon kívül több, saját, egészszemű tökmagot tartalmazó élelmiszer terméket gyárt, mely a gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhető. Az automatizált címkézés és hűtött alapanyagraktár beruházást követően, a CHH Műszaki KFT által telepített tökmagtisztító-osztályozó üzem tette lehetővé a termékfejlesztést és termékpaletta bővítését.

A prémium minőségű Cimbria gépekkel az előtisztítást követően az elit minőségű szemes tökmag elválasztásra kerül az azonos méretű, de színben eltérő, sérült vagy anyagi minőségében nem megfelelő szemektől. A magfeldolgozó rendszer szíve-lelke a PC szoftver által vezérelt optikai osztályozógép.  Ez a gép állapítja meg szín és fényelnyelési, visszaverési tulajdonságok alapján, mely tökmag szemek engedhetők további élelmiszerfeldolgozási célra, és melyeket kell az anyaghalmazból eltávolítani. Az optikai egységben kamerák vannak elhelyezve, melyek fényképet készítenek minden egyes magról. A szoftveres osztályozó program színre és fényre jellemző mutatók alapján, termény fajtánként programozható. A receptek elmenthetőek, bármikor módosíthatóak, a akár a termelő, akár a gyári szakemberek által, a helyszínen vagy távvezérléssel.

A színszeparálás lehetővé teszi a sajtolásra szánt élelmiszer alapanyag kiválasztásán túl más hasznos, étkezési célú tételek kinyerését, melyeket tisztított állapotban önállóan is értékesíthetőek, vagy hűtve tárolva várnak a további feldolgozásra. Az input anyag  homogénre tisztított halmaza egyedi, csak a terméktípusra jellemző érzékszervi tulajdonságokat biztosít a tökmagolajnak, vagy más tökmag alapú élelmiszereknek.

A termék minőségét a gyártás során emberi érzékszervi minősítéssel ellenőrzik, így válik a termék egyedivé, ötvözve a hagyományos élelmiszer készítési eljárásokat és a precíziós technológia által biztosított optimális termelést.

Jó egézséget és sok sikert kívánunk az üzemeltetéshez!