Jól csengő márkanév a vetőmag-feldolgozásban

A Tedej Zrt. a minőségi és biztonságos termelés mellett kötelezte el magát. Ennek fontos mérföldköve a társaságnál tavaly megvalósult vetőmagüzem. Ehhez a világszínvonalú Cimbria technológát választották.

Prémium kategóriás üzemet kerestek

A TEDEJ Zrt. és a cégcsoportját alkotó vállalatok fő profilja ugyan az állattenyésztés, de növénytermesztési ágazatuk is jelentős. Ez a szarvasmarha- és sertésállományt szolgálja ki jó minőségű takarmánynövényekkel, mintegy 6800 hektár területen.

A TEDEJ Zrt. vetőmagelőállítással is foglalkozik, amit korábban bérmunkaszolgáltató bevonásával végzett. Rákóczi András vezérigazgató-helyettest kérdeztük, miért döntöttek a beruházás mellett.

- A vetőmag-előállítási volumenünk folyamatosan nőtt, s 2019-ben már olyan mértékűre emelkedett, hogy meghoztuk a már évekkel azelőtt megfogalmazódott döntést. Igényes vetőmagelőállítás saját, professzionális technológiával valósítható meg.

A Cimbria bizonyult a legjobb választásnak

- Mi alapján esett a választásuk a Cimbria technológiára?

- Olyan prémium üzemet kerestünk, amelyik megfelel a kor legmagasabb igényeinek, de fontos szempont volt a későbbi bővítés lehetősége is. Kiemelt jelentőséggel bírt a precíz és pontos kivitelezés, valamint a technológia megbízható működése hosszú távon is. Nem utolsósorban pedig a megfelelő szervizháttér és alkatrészellátás is a választásunk fő szempontja volt.

A környékbeli vetőmagüzemeket is megkérdeztük, és a Cimbriáról mindenki elismerően nyilatkozott. Mindent összevetve a dán technológia bizonyult a legjobb választásnak.

Mindössze két hónap alatt elkészült a vetőmagüzem

- Gördülékenyen zajlott a kivitelezés?

- A szerződést 2020. év elején kötöttük a Cimbria hazai képviseletével, a CHH Műszaki KFT-vel. Az üzemet a már meglévő csarnokunkban kívántuk megvalósítani. Ez ugyan bonyolította a helyzetet, de a CHH így is habozás nélkül vállalta a feladatot, ami nagyon megnyerő volt számunkra.

Az épületátalakításon kívül a CHH felvállalta a teljes technológiai sor megvalósítását. A gépek márciusban érkeztek, s május végére el is készült a projekt. Ezt követte a beüzemelés, betanítás, majd a próbaüzem. Az árpát pedig már az új technológiánkkal kezelhettük. A kivitelezés rendkívül rugalmasan zajlott.

Az első néhány nap során a kivitelezővel közösen működtettük az üzemet, ami jelentősen könnyítette a betanulást is.

Igény szerint bővíthető

- Kérem, mutassa be a Cimbria technológiájukat!

- A technológiai sor elején található a gravitációs garat. A kezelendő terményt a toklászó berendezéshez a 13,2 méter hosszú serleges felvonó juttatja el, amit ezután szállítószalag szállít az óránként 12 tonna kapacitású DELTA 116 típusú síkrostás tisztítóberendezéshez. A 6 tonna teljesítményű triőr hosszúság szerint, a Cimbria HEID GA-110 fajsúlyszeparátor pedig fajsúly különbség alapján osztályoz. A technológiai sor egy Cimbria HEID folyamatos üzemű, automata csávázógépet is magában foglal. Mindehhez zárt rendszerű porleválasztó berendezések is tartoznak, amelyek a legkorszerűbb európai normáknak is megfelelnek. Természetesen bármelyik magfeldolgozási szakaszt ki is hagyhatjuk.

A teljes technológia bármilyen irányban bővíthető. A későbbiekben tervezzük is egy színosztályozó beépítést, hiszen a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban támasztott minőségi követelmények egyre inkább felvetik a létjogosultságát.

Azt kaptuk, amit vártunk

A vetőmagüzem egy szezont már dolgozott. Mik az eddigi tapasztalatok?

- A Cimbria technológia abszolút hozza az általunk elvárt kapacitást és minőséget. A kezelése nem bonyolult, a kollégák rövid idő alatt elsajátították. Ezzel a berendezéssel napi 24 órás üzemeléssel dolgozhatunk. Bízunk benne, hogy több évtizedig szolgálja társaságunkat, a legnagyobb megelégedésünkre.

A Tedej Zrt. szaktudásával és hozzáértésével a „jó gazda” gondosságával végez minőségi növénytermesztést; a Cimbria technológiával pedig már saját előállítású, minőségi vetőmaggal.

Csomor Zsolt