Precíziós csávázás vetőmagüzemekben CIMBRIA HEID CC50 csávázógép

A biztos termésátlaghoz nélkülözhetetlen a csávázott vetőmag. A csávázógép optimalizálja a vegyszerfelhasználást és csökkenti a környezeti terhelést. Az eredmény egyöntetűen csávázott vetőmag, mely megfelel a nemzetközi vetőmag minősítési szabványoknak és kiváló növekedési képességekkel rendelkezik.

Az utóbbi két évtized a legnagyobb technológiai fejlődése a vetőmag csávázás folyamatát érintette.

Az egyre nagyobb koncentrációjú hatóanyagok megjelenése egyre kisebb mennyiségű csávázószer felhasználást tett lehetővé, és végső soron ez követelte meg a precíziós csávázási technológia kifejlesztését. A Cimbria vállalatcsoport élen jár a vetőmag kikészítés technológiájában. A dán, osztrák, cseh és észak-olasz gyáraiban a vetőmag kikészítés teljes folyamatához gyártanak gépeket. ezek közül a precíziós csávázás adag rendszerű technológiáját mutatjuk be:

A Cimbria Heid precíziós CC csávázógép jól bevonatolt magot és sokkal egységesebb csávázó anyag eloszlást biztosít, összehasonlítva a hagyományos, folyamatos működtetésű dob csávázóval. Fő különlegessége a drága csávázóanyagok gazdaságos és hatékony felhasználása. A Cimbria csávázógépek rövid megtérülési idővel rendelkeznek.

Az adag csávázás során  a precíz elektronikus mérleg előkészíti a szükséges mag menyiséget (adagot) a következő ciklusra. Miután a mérleg beadagolta az előkészített adagot a keverődobba, a röpítőtárcsa felgyorsítja a magot és a dob falára, majd vissza a dob közepére juttatja beindítva ezáltal a keverési folyamatot. Az előre beállított recept szerint a gép beadagolja a szükséges csávázószer és púder mennyiséget a meghatározott idő alatt. A csávázószer a dob közepén elhelyezkedő röpítőtárcsára kerül, mely szétporlasztja és egyöntetűen bevonatolja a mozgásban lévő magokat.

A púder közvetlen a mag felületére kerül, biztosítva ezáltal az intenzív és egyenletes magkezelést és bevonatolást. A beállítások által a csávázógép folyamatosan működtethető az automatizált vetőmagüzemi vonalban. Az optimális eredmények elérése érdekében a termény és csávázószer, valamint idő beállítások könnyedén változtathatóak a PLC vezérlésen keresztül. Ezeknek a rugalmas beállításoknak köszönhetően a csávázógép nagyon széleskörűen alkalmazható, a film bevonatolástól az inkrusztáláson át a pelletálásig.

NAGY PONTOSSÁGÚ VEZÉRLŐ EGYSÉG

A teljesen automatizált PLC rendszer vezérli és figyeli a csávázógép működését. Az érintőképernyő a teljes csávázási folyamatot szemlélteti, a gép összes működési és beállítási jellemzőjét (mérleg, keverődob, adagoló vonal) elérhetővé téve a kezelő számára. Az adatbázisban a receptek eltárolhatóak. Minden adat magyarul jelenik meg, de kívánság szerint a gépkezelő átválthat angolra. A vészjelző és hibaelhárító rendszer, valamint a beépített távvezérlés jelentősen csökkenti az állásidőt és az üzemzavar kockázatát.

A győri székhelyű CHH Műszaki KFT által kínált Cimbria Heid csávázógépek széles méret- és modell választéka testreszabott – magtól, hatóanyagtól és belső előírásoktól függő – megoldásokat kínál. Alapos képzést és teljes körű szervizt biztosít a hazai márkaképviselet. A precíziós gépek rendelkeznek a Gépesítési Intézet tanúsítványával, ami nélkül nem lehet forgalomba hozni csávázógépet Magyarországon. A Cimbria Heid által gyártott MASSFLOW csávázószer tömegáram mérő korábban elnyerte az Agromash Expo nemzetközi innovációs díját.

A hazai cég szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő tanácsadásra az ügyfeleik részére, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő megoldást mind műszaki, mind pénzügyi szempontból. A Cimbria gépet vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a gépek gyártási eljárása kiforrott, alaposan tesztelt és jól dokumentált.  A tervezést, beszerelést és beüzemelést követően, a győri raktárból az alap alkatrészek és a gyors és hatékony szerviz elérhető.