Nyakunkon a jövő – az Innoskart Klaszter új projektje

A CHH Műszaki KFT, mint élelmiszeripari gépekkel is foglalkozó cég, tagja az INNOSKART Klaszternek. A klaszter alapító tagjai mind-mind IT cégek, de az évek során csatlakozott hozzájuk az Élelmiszeripari Technológiai Fejlesztési klaszter is. Hogy miért lettek tagok? Mi volt a motivációjuk abban, hogy csatlakozzanak a társuláshoz?

A kérdésekre Plevza Beatrix, a CHH Műszaki KFT ügyvezetője válaszol.

  • Vállalkozásunk, a CHH Műszaki KFT, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépek és technológiák telepítésével foglalkozik. Amikor meghívást kaptunk a malomipar egyik kiemelkedő hazai nagyvállalatától, hogy legyünk egy együttműködést segítő hálózat (klaszter) tagjai, nem volt kérdés számunkra, hogy csatlakozunk.  A csoport működtetéséhez aktivitásra van szükség, az aktivitáshoz elszántságra és időre. A mai életünkben viszont gyakran szenvedünk időhiányban. Ezt belátva, rájöttünk, hogy hatékony irányító csapat kell minden szervezet, így egy klaszter működtetéséhez is. Az INNOSKART-hoz való csatlakozás mellett döntő érv volt, hogy nemzetközileg minősített szervezet, van múltjuk és olyan menedzsmentjük, akik hozzáértőek, lelkesek, kreatívak és ötlet dúsak.

Miben tud segíteni a klaszter a tagjai számára?

  • A klaszter tagok kisebb-nagyobb vállalkozások. Innovatív megoldásokat kínálnak, amivel újszerűbben, hatékonyabban tudunk dolgozni. Ha az adott cég tudja, hogy milyen végeredményt szeretne, akkor a tagság segít abban, hogy a kívánt célt milyen eszközökkel, módszerekkel tudja elérni, ezáltal partnerei számára a szolgáltatása vagy terméke még tetszetősebb, értéknöveltebb legyen. Jól működik a klaszteren belül az információáramlás, így első kézből értesülünk tagtársunk aktivitásairól, fejlesztéseiről.

Milyen a közös munka a klaszterben?

  • A klaszter szellemisége – miszerint a gazdasági szereplők együttműködnek a közös előnyök, sikerek megszerzése érdekében – az Innoskartban is jelen van. Ezt bizonyítja az a kooperáció is, amelynek keretében közösen dolgozunk a DIGITALIZÁCIÓ – Nyakunkon a jövő projektben. A munka első lépéseként a klaszter menedzsmentje és cégvezetői – köztük jómagam is – együtt propagáljuk a digitális átalakulás formáit, lehetséges útjait és a várható előnyeit. Az a jó, ha ehhez a témához nem csak IT szakemberek szólnak hozzá, hanem a magamfajta laikusok is. Minden cégvezető a saját bőrén érzi, cége életében elengedhetetlen a digitalizáció egyik vagy másik formájának a bevezetése. Az élelmiszeriparban például az optikai jelfeldolgozás, amikor egy számítógép vezérelt színosztályozó gép kiválogatja a nem kívánatos anyagot a gyártás során.

Az elhangzottak alapján láthatjuk, hogy az INNOSKART Klaszter olyan társulás, ahol a fő cél a közös gondolkodás és kommunikáció. Az együttműködést még tanulni és gyakorolni kell, hogy az utánunk jövő nemzedéknek már természetesebb legyen: együttműködni jó dolog, mert kölcsönös előnyöket hoz!

A DIGITALIZÁCIÓ – Nyakunkon a jövő projekt kapcsán készült első videó itt található. A klaszterről bővebb info elérhető a weboldalon! A közös munka természetesen ezzel nem áll, hamarosan újabb információkról olvashatnak az érdeklődők.