Máktisztító üzem a CHH Műszaki KFT közreműködésével

170 millió forint értékű beruházással létrehozott máktisztító üzemet adtak át a Sotiva Seed Kft. részére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban szeptember 10-én, hétfőn. A CHH Műszaki KFT kivitelezésében beépítésre került egy Cimbria Delta 107 síkrostás tisztítógép légtechnikával és serleges felvonókkal, saját gyártmányú acélszerkezetekkel.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, a tárca nemrégiben egy 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé, amelyből 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozás korszerűsítésére, a fennmaradó 10 milliárd forintot pedig a bor- és szőlőágazat fejlesztésére lehet felhasználni. Ezzel a kiírással a Sotiva Seed Kft-nek is lesz lehetősége további fejlesztésekre.

Tiszavasvári környékén nagy hagyományai vannak a mák termeltetésének és feldolgozásának. Sotkó Gyula, a máktermeléssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó társaság ügyvezetője elmondta, a jövőben kiváltják az alvállalkozókat, a teljes mákfeldolgozást Tiszavasváriba szeretnék telepíteni. A mák nemesítése viszont az együttműködő beszállítóknál marad, mint feladat. A nemesítéssel lehet az élelmiszer célú illetve a gyógyszeriparnak szánt mák morfin- és alkaloid tartalmát meghatározni.

”Bízunk benne, hogy a következő fejlesztésekben is részt vehetünk, hiszen nem csak innovatív gépeinkkel, hanem tudásunkkal, szakértelmünkkel is kívánjuk szolgálni partnereink hatékonyságát." - zárta az ünnepélyes üzemavatót az ügyvezető Úr.