Fokozott munkavédelmi ellenőrzések lesznek a mezőgazdaságban

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és az országos hatósági ellenőrzési tervét. Kiemelt figyelmet szentelnek a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak és azok alkalmazottjainak.

2018. második és harmadik negyedévében, azaz április 1-től szeptember 30-ig számíthatnak látogatásra az érintettek – írja a nak.hu. A tárca szerint azért fókuszálnak a mezőgazdaságra, mert a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt az egyik legveszélyesebb területnek számít. A sajátosságok miatt ugyanis – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve.

Ezt a statisztika is alátámasztja: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos, 7 pedig súlyos volt. Az NGM megjegyezte, az országos célvizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán elindított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz. (Ebben a NAK is részt vesz saját szervezésű tájékoztató fórumaival.) A tervbe vett ellenőrzések számáról meglehetősen szűkszavúan fogalmaz a tárca, annyit közöltek, hogy „munkavédelmi feladatot ellátó állami tisztviselőnként 10 munkáltató” fér bele, a fővárosban pedig a III. kerületi járási hivatal vezetője határozza meg, hogy kihez látogatnak el a hatósági szakemberek.

Ugyanakkor az első és a negyedik negyedévben felkészülhetnek a munkakörülmények célvizsgálatára azok az agrárcégek, amelyek dolgozókat kölcsönöznek. Az ilyen típusú ellenőrzést a tárca szerint az indokolja, hogy 2016 első kilenc hónapja alatt több mint 500 munkabaleset történt a kikölcsönzött munkaerők körében, és amelyek közül több súlyos eset is volt. Mindkét hatósági célvizsgálat során az esetleges cégeket érintő szankció, a munkavédelmi bírság – jogszabály alapján – 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, míg adott esetben a munkavállalók 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatók.

Kifejezett munkaügyi ellenőrzéseket is végez az NGM jövőre. 2018. március és április között általánosan a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó, 2018. január 1-től érvényes rendelkezések betartását vizsgálják majd meg. Június és július során pedig a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányul az akcióellenőrzés.

Szeptember és október folyamán a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer- és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatára kerül sor. Ezt a minisztérium azzal indokolta, hogy ezeknek a terülteken tevékenykedő vállalkozások körében évek óta nem volt ilyen ellenőrzés, illetve egyes terülteken nőtt a súlyos jogsértések száma.