CHH MŰSZAKI KFT BEMUTATJA: CIMBRIA SEA CHROMEX ELEKTRONIKUS OSZTÁLYOZÓGÉP

A precíziós magfeldolgozás egyre nagyobb jelentőséggel bír, főleg a közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszer célú magoknál. A termény intenzív feldolgozása során korábban főleg mechanikai osztályozással végezték a nem kívánatos anyagok eltávolítását. A precíziós elektronikus magfeldolgozás viszont lehetővé teszi a magok egyedi vizsgálatát és eltérő szempontok szerinti kiértékelését. Az így osztályozott termény feldolgozása a lehető leggazdaságosabb irányban folyhat tovább. Az optimális feldolgozó technológia alkalmazásával a feldolgozási veszteség csökken és lehetőség nyílik a célzott magkezelésre.

Karcagon dolgozó ciroknemesítő partnerünk elégedetten nyilatkozott a színosztályozó gépberuházást követően: „A CHH Műszaki KFT mellett döntöttünk szakmai felkészültségük, illetve perspektivikus látásmódjuk miatt. Mindezeken túl, külföldi tanulmányaim során lehetőségem nyílt több kontinensen vetőmagüzemekbe ellátogatni melyek során mindenhol azt hallottam, hogy a színszeparátor nem felhasználóbarát, nehéz beállítani és így a munkafolyamatokat részben lassítja. A. kereskedelemben van egy mondás: „no news is good news” vagyis ha nincs hír, az a jó hír. Így volt ez a CIMBRIA esetén. Sok-sok gyártó gépéről halottam a fenti állításokat, de a CIMBRIA SEA valahogy nem volt a véleményezettek listájában. Jelen pillanatban Európa, Észak-Afrika és Ázsia különböző országaiba szállítunk. Mondanom sem kell, erős harc van különböző piaci pozíciókért, ezért elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, a magas hozzáadott érték minőségi fenntartása.  Többek között emiatt is ruháztunk be a színszeparátorba. Korszerű technológiájának köszönhetően jutottunk el arra a minőségi szintre, hogy szinte minden vetőmag tételünk esetében 99,9 százalékos tisztaságot érünk el.” (A teljes riport itt olvasható)

A CIMBRIA vállalatcsoport a magfeldolgozás gépeinek gyártói közül a legelismertebbek között van világszerte. A vetőmag kikészítés technológiában világelső, és Magyarországon is piacvezető. A hazai képviseletet a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató KFT látja el 14. éve. 2012-től a CIMBRIA vállalatcsoporthoz tartozik az olasz SEA gépgyártó, akik már közel 50 éve gyártanak optikai szortírozókat.

A felhalmozott szakmai tapasztalat és a folyamatos innováció eredményezi azt a magas műszaki színvonalat, ami a SEA CHROMEX osztályozót az egyik legjobbá teszi a világban. Ez a gép a gyártó legújabb fejlesztése.

A legnagyobb hazai mezőgép kiállítás Innovációs különdíját nyerte a CIMBRIA SEA CHROMEX elektronikus osztályozógép. A díjat az AGROmashEXPO/AgrárgépShow 2017 kiállításon, Nemzetközi Termékfejlesztési díj- Gépesítés kategóriában kapta. Nagyon örülünk, hogy a 20 fős tekintélyes zsűri elismerte kitartó szakmai munkánkat.

Mik az előnyei az új fejlesztésnek? 
Még jobb teljesítmény, szemléletes kezelőfelület, rendkívül egyszerű beállítások.

Miben nyilvánul meg a gép újszerűsége?
A 0,06 mm-es pixelméretre történő vizsgálat egyedülálló és kiemelkedő. A szín és színárnyalat mellett, már alak és méret szerint is osztályoz, ami előremutató technológia. 400 nm látható fénytartománytól a 2000 nm-es infravörös tartományig képes vizsgálni az anyagot. Az új EXAGON kezelőfelület rendkívül felhasználóbarát működtetést biztosít.

Milyen kamerákat használ az új SEA CHROMEX?
A legújabb generációs CMOS technológián alapuló teljes színképű 4096 pixeles, 0,06 mm-es optikai felbontású RGB kamerákkal, illetve opcionálisan NIR és InGaAs kamerákkal van felszerelve. Ezzel a gép piacon elérhető legnagyobb optikai felbontásra képes! Technikailag a Sea CHROMEX ma a legjobb és a legkifinomultabb színosztályozó a világon. Rendszerbe integrált alak és méret felismeréssel rendelkezik. Akár 16 különböző hibacsoportot képes egyidejűleg kezelni. A legnagyobb kihívást jelentő osztályozások is megvalósíthatók a paraméterek helyes beállításával, amelyeket a legkifinomultabb szoftver ellenőriz. A Sea CHROMEX könnyen bővíthető és sokoldalú, így a jövőbeni újítások eredményei tovább hasznosíthatóak a gép kialakításánál.

Lehet egyszerre hi-tech és könnyen kezelhető?
A Cimbria Sea CHROMEX elektronikus osztályozó a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza, mégis felhasználóbarát. Az EXAGON grafikus kezelő felület színes, szemléletes és logikus. A gépkezelő könnyen megtanulja a beállítást. A már meglévő gépsorokba könnyen beilleszthető.

Mit lehet elmondani a gép környezetre gyakorolt hatásáról? 
A koncentrált selejt révén kisebb a környezetterhelés, kevesebb a veszélyes hulladék. A gép által közvetlenül felhasznált villamos energia csekély mértékű. A telepítése egyszerű, különösebb alépítményt nem igényel.

Hogyan profitálhat a fejlesztésből a beruházó?
A végtermék minőségi követelményei jelentősen fokozhatók, így magasabb értékesítési ár érhető el a feldolgozottság növelésével. Az értékesítési piacok, a vevők megtartása könnyebb. A termények feldolgozása kisebb selejtarány mellett valósítható meg.  A ma oly sokszor hangoztatott precíziós technológia ennél a gépnél azt jelenti, hogy minden anyagszemcsére külön- külön kiterjedő fizikai és akár biológiai vizsgálatot végez a kamera rendszer.

Milyen területeken alkalmazható a gép?
A mezőgazdaságban a minőségi feldolgozási folyamat gépeként, (pl: vetőmagüzemekben, biotermékek előállításánál) Az élelmiszeriparban étkezési célú magok feldolgozásánál, malmi technológiában, gyógy- és fűszernövények kikészítése során. Takarmánykeverő üzemekben a toxin szennyezettség határérték alá szorításában. Egyéb feldolgozó iparban pl. műanyag granulátum, timföld, egyéb szemcsés anyagok válogatása közben. Hulladék újrahasznosítása során: műanyag őrlemény, üveg törmelék, fémkábel őrlemény osztályozásában.

Mennyire rugalmas a szerviz szolgáltatás?
A felhasználók visszajelzései szerint is a SEA CHROMEX optikai osztályozó megbízhatóan termel. Ha mégis szükséges, helyben, Magyarországról tudunk alkatrészt intézni, szervizelni vagy gépet beállítani. Emellett a gyár központjából távszervizzel, internetes kapcsolaton keresztül elérik a gépet.

Bővebb információért nézze meg prospektusunkat és a videót.

A gépet működés közben a győri anyagvizsgáló laborunkban ingyen tesztelheti. Állunk a feladat elé, tegye próbára a gépet! Részletekért egyeztessen kollégáinkkal!