Vissza

Termékek Vetőmag feldolgozás

Fajsúlyszeparátor

A rugalmas megoldás az alapos válogatáshoz

A fajsúlyszeparátor különböző magok és majdnem azonos méretű granulátumok fajsúly szerinti szétválasztásához alkalmazható. Alapesetben a magok mérete 0,5 mm (könnyű magok) és 20 mm (pl.. bab félék) között van. A fajsúlyszeparátor a feldolgozott terményt fajsúly alapján a „fluid-ágy” elvének megfelelően választja szét. Ez egy excenter hatású, vibráló mozgás, és a dróthálón vagy a textilanyagon keresztül felfelé áramló levegő hatásának együttes eredménye. Az ábra szemlélteti a szeparálást: a könnyű anyagoktól (piros szín) kezdve egészen a nehéz anyagig (zöld szín) fajsúly szerinti elosztást mutat. Az alulról áramló levegő és az asztallap lejtésének köszönhetően a magok szétterülnek, a könnyű anyagok a felső részből lefolynak az alsó (piros színnel jelzett) részbe, míg a nehéz anyagok az alsó szintről (zöld színnel jelzett) részbe kerülnek.

Jellemzők:

-    adagoló eszköz,

-    egyszerű üzemeltetni,

-    részleges porszívó fedél,

-    könnyű alumínium asztalok,

-    négyszögletű asztalfedél maximalizálóval,

-    elválasztott ürítő ajtók,

-    teljes tömegkiegyenlítésű excentrikus meghajtás,

-    nehéz- és könnyű termények szétválasztása,

-    anyagrétegződést segítő szegek,

-    asztal szövet.

A fajsúlyszeparátor akkor alkalmazható, amikor további tisztítás rostálással vagy szeleléssel már nem lehetséges. Gabona, csonthéjasok és száraz ipari anyagok vagy granulátumok (azonos méretű) fajsúly szerinti osztályozása; amennyiben a fajsúlykülönbség min. 8-10%-os

Példák a szeparálásra:

-    kicsírázott vagy csíraképtelen magok szeparálása,

-    gomba,- vagy rovarfertőzött szemek eltávolítása maghalmazból,

-    gabonából sérült szem, gyommag eltávolítása

-    azonos méretű árpa-búza különválasztása

-    kavics, föld eltávolítása babból, borsóból és lencséből

-    mandula, dió, mogyoró, barackmag elkülönítése a héjától; azonos méretre hozás (rostálási folyamat) után!Bővebb információért lapozzon bele prospektusunkba, vagy nézze meg a fajsúlyszeparátor működését bemutató videót.