Optikai osztályozó, mellyel tökéletesen tiszta vetőmagot kap a megrendelő

A Mezőseed Kft. olyan színosztályozó gépet keresett, amellyel a legmagasabb igényeknek megfelelő vetőmagot állíthatnak elő úgy, hogy a korábbi kapacitásukat jelentősen növelik. Mindezt a CIMBRIA SEA CHROMEX optikai osztályozóban találták meg.

A legmagasabb igényt is kielégítő színszeparátort kerestük

A Mezőseed Kft. korábban főként a SAATEN UNION – mint a cégcsoport tagja – számára végzett szántóföldi vetőmag-termeltetési és -feldolgozási szolgáltatást, napjainkra azonban mind nagyobb arányban teszi ezt harmadik félnek is. A társaság portfóliójában a legnagyobb hangsúlyt a hibrid növények kapják (őszi káposzta, repce, kalászosok, napraforgó és kukorica), de a palettán a hagyományos kalászos-, borsó-, szója és aprómagok vetőmagjai is megtalálhatók. Éves kibocsátásuk 6–7 000 tonna. A vállalat tavaly egy CIMBRIA SEA CHROMEX optikai osztályozógépet vásárolt. A beruházás hátteréről Láng Dező cégvezetőt kérdeztük.

– A szigorú minőségi követelmények és a növekvő mennyiségi igény miatt nálunk elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés. Ennek jegyében az elmúlt év októberében beüzemeltünk egy automata csomagoló- és palettázógépsort, valamint egy CIMBRIA szín szerinti szeparátort, amely az elavult technológiájú optikai osztályozónkat váltotta le.

Mi alapján esett a választásuk a Cimbria márkára?

– Olyan optikai osztályozót kerestünk, amely megbízható, napjaink legmagasabb elvárásainak is megfelel. Jelentős kapacitásnövelés volt a célunk, továbbá fontosnak tartottuk a megfelelő szervizhátteret. Kikértük több vetőmagüzem véleményét, és a SEA CHROMEX- et üzemeltetők nagyon elégedetten nyilatkoztak. A döntésünket az is befolyásolta, hogy már korábban is több CIMBRIA-berendezés dolgozott az üzemünkben, legnagyobb megelégedésünkre, s régóta kapcsolatban állunk a vetőmagüzemi gépek hazai szakértői- vel, a CHH Műszaki KFT-vel.

A következő beruházási terveink között szerepel egy automata big-bag zsákoló- és csomagológép is, amelyhez szintén tőlük, a gyártó hazai képviseletétől kértünk árajánlatot.

Felismeri a legkisebb szín- és árnyalatbéli különbséget is

Mi jellemzi a CIMBRIA színszeparátort?

– A SEA CHROMEX az elvárásainknak megfelelően a legmodernebb technológiát képviseli. A berendezés 3 + 1 csatornás: három csatornán tisztít, a negyediken pedig visszaforgatja a már kiválogatott anyagot utóválogatásra. Az opcionálisan választható InGas és infra kameráknak köszönhetően a vetőmagokkal szemben támasztott legszigorúbb követelményeknek is megfelelhetünk.

A berendezés nagy kapacitásának és pontos működésének köszönhetően a technológiai folyamatot jelentősen rövidítettük. Eddig napraforgó-, velőborsó- valamint szójamagot válogattunk vele, és elmondhatom, hogy nagyon precíz munkát végez, partnereinktől is számos pozitív visszajelzést kaptunk. A napraforgóból maradéktalanul kiválogatja a csupasz szemeket, szármaradványt és a tányérdarabokat, még a szkleróciumot is. Képes megkülönböztetni a velőborsót a hasonló árnyalatú mezei borsótól. A tapasztalatainkra alapozva a cégcsoport egyik német tulajdonosa is vásárolt SEA CHROMEX optikai osztályozót, aki szintén kiváló választásnak tartja.

Ha vetőmagkezelés, akkor CIMBRIA

Említette, hogy nem a SEA CHROMEX az egyetlen CIMBRIA-gép a vetőmagüzemükben...

– A két tisztítósorunk közül az egyik a CIMBRIA HEID, amelyik már sok éve szolgálja üzemünket. Ezt követte 2013-ban a CC150 precíziós csávázó: ez gyorsan, nagy kapacitással, mégis kíméletesen kezeli a magokat. A csávázósor végén található a szintén CIMBRIA Z-felhordó, amely alacsony sebességének köszönhetően kíméletes anyagmozgatást végez. Tavaly pedig beüzemeltük a SEA CHROMEX-et, amely a korábbi színosztályozónkhoz képest szinte űrtechnológia.

 

A dán márkával és a hazai forgalmazóval egyaránt elégedettek vagyunk. Ha kérjük, a CHH Műszaki KFT szakemberei szinte azonnal kijönnek. Amikor az optikai osztályozó beállítását tanultuk, mindig készséggel segítettek, bármilyen apróság került is szóba. Aki színszeparátor beszerzésén gondolkodik, csak ajánlani tudom; a CIMBRIA ár-érték arányban tökéletes választás.

Csomor Zsolt