CIMBRIA-technológia koronázta meg a két évtizedes munkát

A somodori Pongrácz családi gazdálkodás egy feldolgozó üzemet valósított meg popcorn és különféle aprómagok kezeléséhez azért, hogy ne kelljen bérmunkáltatótól függeniük. Az számukra nem volt kérdés, hogy a CIMBRIA technológiáját és hazai forgalmazóját, a CHH Műszaki KFT-t válasszák.

Már nem kell bérmunkára hagyatkozni

Pongrácz István 20 éve kezdett gazdálkodásba azon a 125 hektár területen, amit kárpótlási jegyekből vásárolt. Napjainkra fia, Máté is a gazdaságban dolgozik. Az édesapát arra kértük, mutassa be, hol tartanak most.

– Jelenleg 700 hektáron végzünk szántóföldi növénytermesztést, de közel 60 hektár rét-legelőn és 40 hektár erdőben is gazdálkodunk. A kalászosok mellett a popcorn az egyik legfontosabb növényünk, de termesztünk repcét, napraforgót, különféle aprómagokat, lucernát és hereféléket. 122 hektárt öntözünk, amit 200 hektárra szeretnénk növelni. Az állatállomány volumene jóval kisebb, de tartunk charolais húsmarhát, tisztavérű suffolk juhot és kecskét is.

Az idei év legnagyobb eredménye pedig az, hogy üzembe helyezhettük a popcorn és aprómag tisztításához és feldolgozásához az új üzemet.

Ezzel a beruházással mik a főbb céljaik?

– Az tisztított-osztályozott terményt a kombájn tisztánál lényegesen többért értékesíthetjük. Ezt a feladatot eddig mással végeztettünk. Célunk, hogy helyben, saját magunk kezelhessük a terményt kiváló minőségben, és természetesen pénzügyi szempontból is így járunk a legjobban. Terveink között szerepel, hogy a feldolgozó üzemünkkel integrátori szerepet is vállalunk a környékbeli gazdálkodóknak.

 

A 21. század elvárásait is maradéktalanul teljesíti

A popcorn és az aprómagok kezeléséhez szükséges technológiához a CIMBRIA gépsorát választották. Összehasonlították más gyártók hasonló berendezéseivel?

– Határozott NEM a válaszom! Évtizedek óta ismerem a CIMBRIA és HEID gépeket. Sok üzemben jelenleg is dolgoznak még a több évtizedes berendezések, megfelelő minőséget produkálva. Ami nálunk felépült, az pedig már valóban a 21. század.

Miből áll a technológiai sor?

– Kizárólag CIMBRIA berendezéseket tartalmaz, bemenő teljesítménye óránként 3-4 tonna. A termény a fogadógaratból serleges felvonón jut a méret szerint osztályozó síkrostához, majd a triőrhöz. Ezt követi a fajsúlyszeparátor és a szín szerint osztályozó. A bevonatológép a magfelszínt kezeli például konzerválószerrel, a sor végén pedig a töltőgépek találhatók. A szinte teljesen automatizált technológiai sor számos útváltási lehetőséget tartalmaz a gépek között, így az egyes műveleteket ki is hagyhatjuk. Ezzel a géppel két kollégánk könnyedén ellátja a feladatot. A CIMBRIA egyedi állványszerkezetet alkalmaz, ami sokkal ritkább elosztásban, de erősebb anyagokból áll. Így könnyebb közöttük közlekedni, és tisztán tartani alatta az üzemi területet.

Az épület tetejére 50 kW-os napelemparkot telepítettünk, ami ellátja a vetőmagüzemet a szükséges energiával, még csúcsszezonban is.

 

Már-már hihetetlen minőséget produkál

Mióta üzemel a gép, és milyen az eddigi tapasztalat?

– Augusztus közepén vettük birtokba, s szinte hihetetlen, milyen minőségre képes! Minden anyagot a Nébihhel vizsgáltatunk be: 96 százalék felett teljesített mindegyik, sőt, több 100 százalékos tételt is vittünk. A kollégáink hamar megtanulták az üzemeltetését.

Mennyire volt gördülékeny a kivitelezés?

– A tervezést, engedélyezési eljárást és a kivitelezést is határidőre teljesítették. A CHH Műszaki KFT két, rendkívül hozzáértő és lelkiismeretes mérnök kollégája érkezett hozzánk, és a már meglévő épületünkhöz tervezték a technológiát. Ritka az ilyen mérnöki precizitás, ami azután a kivitelezésben is megjelent. Az előre megalkudott áron felül pedig semmit sem kellett később fizetni. 

Ez egy rendkívül előremutató beruházásunk, és az eddigi tevékenységünk beteljesülése. Örülünk, hogy ehhez a CHH Műszaki KFT-t választottuk, és a közös munka tovább folytatódik.

 

Csomor Zsolt