Jó kenyér csak jó lisztből lesz, jó liszt pedig csak egészséges magból. De hányféle magból készülhet kenyér?
A világ messzi tájain sokféle alapanyagú kenyér sül, például a lótuszvirág magterméséből, rizsből, a kenyérfa gyümölcséből, árpából, szágópálmából vagy maniókagyökérből is készül kenyér.
- Úgy 10.000 évvel ezelőtt valamely találékony ősünk felfedezte, hogy az Abesszínia hegyvidékéről származtatható vadbúzák magvai ehetők.
- Először az egyiptomiak sütöttek kelesztett kenyeret, időszámításunk előtt kb. 3000 évvel.
- Az ókori kenyérkészítésben a görögök jeleskedtek leginkább, ők 70-féle kenyeret sütöttek.
- A rómaiaknál időszámításunk után a IV. században 254 számon tartott pékség üzemelt a városban.
- Teremhet kenyér a bokorban is vagy netán a föld alatt. Ilyen a brazíliai indiánok egyik különleges eledele is: a manióka. A földből kiszedett gumókat mind megreszelik, a nedves pépet jól kipréselik, majd napon megszárítva a kapott lisztből, melynek íze kesernyés, kapják a „beizsü” nevű lepényt.
- Európa legjelentősebb társadalmi átrendeződését is éppen a kenyér okozta: 1789-ben a párizsiak tiltakozását a kenyérárak drasztikus emelése váltotta ki. A felháborodott tömeg megrohamozta a Bastille-t, és kezdetét vette a francia forradalom. A legenda ehhez az eseményhez köti Maria-Antoinette elhíresült mondatát: „Ha nincs kenyér, miért nem szik a nép kalácsot?!”
- 1874-ben Mechwart András feltalálta a Mechwart-féle hengermalmot, ami forradalmasította az őrlés technológiáját. Ezzel a magyar találmánnyal az egész világon nagy hírnévre tett szert.
- A babonás népek régen a kenyérsütő helyiséget az istenek otthonának tartották, ahol áldozatokat mutattak be, néha a kemence alá temették halottaikat.
- Kenyerünk becsben tartása, tisztelete már a 20. században is elevenen élt. Nem volt szabad rálépni, eldobni; ha leesett a földre, azonnal rá kellett fújni és meg kellett csókolni, mert a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló, ill. biztosító alapvető táplálék.
- A németországi Ulmban található a világon az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező Kenyérmúzeum.
Forrás: www.videkipekseg.ro
A CHH tönkölybúza hántoló és szeparátor, amely kimondottan a tönkölybúzához került kifejlesztésre. Ez a gép tartalmazza a hántolót, a selejtelvezetést és a hántolatlan anyagot visszadolgozó szeparátort is.
A gép működés közben!